Sort Pastel

En rejse mod et mere simpelt og bæredygtigt liv

Hit enter after type your search item
Sort Pastel

En rejse mod et mere simpelt og bæredygtigt liv

Kræsenhed & nye madvaner

You are Reading..

Kræsenhed & nye madvaner

Min kræsenhed har altid været et altoverskyggende emne – både for mig selv og andre. I flere år stod den mest på havregrød og pålægschokolademadder. Min kost har aldrig været særlig sund grundet forskellige ting. Jeg ville jo så gerne kunne spise en masse forskelligt og sundt mad, men jeg anede ikke, hvordan jeg skulle gribe det an. Jeg har ikke de endelige svar på, hvordan du overkommer din kræsenhed og begynder at leve sundere, men jeg kan fortælle lidt om min rejse den seneste tid – både fysisk og mentalt.

Som sagt levede jeg rigtig usundt førhen. Jeg anede ikke, hvad jeg skulle spise, for jeg følte ikke, at jeg kunne lide noget mad. Derfor blev den lette løsning de forarbejdede varer, som oftest er fyldt med fedt, sukker osv. Min krop var usund, jeg var træt og mine maveproblemer blev ikke bedre.

Jeg opsøgte forskellige opskrifter, for at finde inspiration til min madlavning. Jeg endte ofte med at prøve plantebaserede opskrifter, og det blev starten på mit sundere liv. Jeg blev stille og roligt mere modig. Jeg mener, at det vigtigste er, at finde troen på sig selv. Tro på at du kan lave mad og tro på, at det nok skal smage godt. Og sæt tid af til at stå i køkkenet. Lyt evt. til en god podcast og gør det hyggeligt for dig selv. Selvfølgelig har der været nogle retter, som jeg ikke kunne lide og måtte droppe igen. Men andre retter kunne jeg efterfølgende tilpasse, så de smagte bedre gangen efter. Lær af dine “fejl”, og hold fast i de krydderier du allerede ved, at du kan lide. For mig er det hvidløg.

Grøntsager

Jeg har aldrig rigtig kunne lide grøntsager. Jeg kunne godt lide en rå salat med fx agurk og gulerødder, men jeg spiste aldrig tilberedte grøntsager. Og den salat jeg kunne lide, var ærligt talt virkelig kedelig. Jeg har nok oplevet mange udkogte grøntsager, som har fået mig til at blive lidt “skræmt”. Konsistensen har bare altid været ubehagelig for mig.

Jeg besluttede mig for at prøve flere grøntsager, men på min egen måde, og ikke bare kogte, som jeg har lært. Jeg prøvede at lave dem i ovnen, hvilket for det meste har været en succes. Jeg har også forsøgt at “gemme” dem lidt i retter, så det bliver en god helhedsoplevelse. Fx lavede jeg en sovs med røde linser, squash, løg, hvidløg og gulerød og den smagte ret fantastisk (hvis jeg selv skulle sige det). Jeg mindes som barn at have fået squashboller én gang og siden da, har jeg hadet squash(!) Men hey, jeg fik lavet en god aftensmad, som indeholdt squash. Det var virkelig en kæmpe succes for mig. Jeg skar det i små tern og lod det ikke koge for længe, så konsistensen stadig havde lidt bid.

Vil du høre om nogle af de madvarer, jeg gladeligt spiser nu, som jeg aldrig havde smagt før eller bare ikke kunne lide? Broccoli, granatæble, quinoa, grønkål, spinat, kartofler, hørfrø, chiafrø, kikærter, bønner, bær, linser, dadler, squash.. Jeg kunne sikkert blive ved…

Er min kræsenhed væk?

Jeg vil nok ikke kalde mig selv kræsen mere. Hvis jeg gør, er det mere en vane. Jeg spiser hovedsageligt plantebaseret, og det har virkelig hjulpet både mit fysiske og mentale helbred. Uden at gå for meget i detaljer, så har jeg altid haft problemer med min mave. Jeg græd over det mange gange, for jeg troede, at jeg skulle leve med de smerter for evigt. Efter en uge uden kød og mere grønt kunne jeg allerede begynde at mærke en forskel. Det er kun blevet bedre med tiden, og jeg føler mig nærmest som et nyt menneske. Hvis du selv har oplevet at være fysisk hæmmet, så er det virkelig en befrielse, når kroppen har det godt. Det gør også, at jeg er et gladere menneske og for første gang i mit liv, nyder jeg at spise.

💜

Share This:

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.