Sort Pastel

En rejse mod et mere simpelt og bæredygtigt liv

Hit enter after type your search item
Sort Pastel

En rejse mod et mere simpelt og bæredygtigt liv

Bæredygtig menstruation

You are Reading..

Bæredygtig menstruation

Lad mig lige nævne én ting, inden vi går i gang. Jeg er typen, der siger menstruation. Ikke: “den tid på måneden”, “tante rød”, “røde russere” osv. (eksemplerne er set på nettet). Lad os snakke om det, som voksne mennesker, så det ikke bliver et tabuemne. Okay, min PMS skulle lige af med den lille frustration 😄

Netop som jeg føler, at jeg er ved at forbløde, har jeg tanker om bæredygtige produkter, vi kan bruge, når vi har vores menstruation – på den måde kan vi skåne miljøet. Måske du ikke ved, at der er alternativer? Alt det skrald vi skaber (ikke kun hygiejneprodukter) kræver en masse energi og ressourcer for at blive nedbrudt. Og ikke alt kan nedbrydes (fx et indføringshylster i plastik), så det ophober sig bare til de næste mange generationer. Udover det, så koster det os penge, hver gang vi smider noget ud. Alle de bind og tamponer vi smider ud, koster os penge hver eneste gang. Har du tænkt over det?

Jeg vil starte med at fortælle om de muligheder, jeg kender til – og til sidst skrive lidt om mine egne erfaringer og min fremtidige “plan”.

Enjoy.

Menstruationskoppen

Menstruationskoppen er ved at være rimelig udbredt efter min mening. Men hvis du ikke kender så meget til den, så læs med. Koppen er lavet af plastik eller silikone og findes oftest i to størrelser – den lille er til dig der er under 30 år og ikke har født. Den større er til dig der er over 30 år eller har født. Den er nem at rengøre med vand og skal bare koges efter hver periode, du har brugt den. Anvisninger siger, at man kan have den indført i 12 timer. Det gode ved koppen er, at du aldrig behøver at købe bind og tamponer igen. Du skaber ikke en masse skrald og ovenikøbet sparer du penge. Jeg synes, at det i teorien er et rigtig godt alternativ og uden tvivl det billigste (Læs om min oplevelse i bunden.)

Genanvendelig bind og tamponer 

Det er relativt nyt for mig at læse om genanvendelige stofbind og endnu nyere for mig at læse om genanvendelige tamponer! Lad os starte med sidstnævnte. Produkterne har jeg set hos Detoxme, som er en side, hvor jeg allerede selv har handlet. Det er en rulle stof (økologisk bomuld) med en snor i enden. Man ruller den stramt sammen, så den eftersigende skulle være let at indføre (den bliver fast, hvis det giver mening). Og snoren gør det let, at få den ud igen. Hvis du er vant til et indføringshylster, kræver det måske lidt tilvænning. Der findes forskellige størrelser alt efter behov.

Bindende er også lavet i økologisk bomuld og har et vandtæt lag, som ekstra beskyttelse. Dem jeg har kigget på er med vinger, hvilket jeg ville foretrække. De fås også i forskellige størrelser.

Gældende for begge produkter; man kan lægge dem i blød i koldt vand evt. med salt. Det er faktisk et trick, jeg altid har brugt, hvis jeg har blødt igennem. Derefter vaskes de ved 60-90 grader i vaskemaskinen. Hvis man bruger dem, når man er på farten, så findes der en wet-bag, hvor man kan opbevare de brugte. Det anbefales at skifte bind/tampon hver 5. time eller efter behov. De fås i forskellige farver og mønstre, men jeg ville nok foretrække sort. Tjek de forskellige produkter og informationer ud her.

Mine tanker og planer

Jeg har selv prøvet menstruationskoppen for omkring et år siden. Jeg blev nødt til at tage den ud, hver gang jeg skulle på toilettet, så jeg blev øm af at skulle indføre den så mange gange (jeg tisser meget, okay.) Derudover sad den ikke altid ordentlig “fast”, og jeg blødte igennem. Jeg ved, at den fungerer for mange, men desværre ikke for mig. Jeg kunne ikke regne med den. Så jeg gik tilbage til almindelige bind og tamponer, selvom jeg vidste, at det ikke var optimalt i forhold til at skåne miljøet. Men det er altså også vigtigt at føle sig sikker. Jeg bliver dog aldrig så sikker, som hende fra tampon-reklamen i hvide jeans!

Nu sidder jeg så og har mine overvejelser omkring stofbind. Jeg kan sige, at tamponerne ikke har min interesse i øjeblikket, da det ikke er mit foretrukne hygiejneprodukt til menstruation. Jeg overvejer at investere i to pakker bind (en mellemstørrelse samt natbind). Jeg tænker, at ville bruge dem hjemme og om natten, så jeg kun engang imellem skal bruge engangsprodukterne. Jeg er mest hjemme, især når jeg har min menstruation,  så jeg tror faktisk, jeg ville kunne bruge stofbindene omkring 70-80% af tiden. For mig er det en rigtig god start! Jeg er klar til at give det et forsøg (de skal bare lige købes).

Har du overvejet at skifte dine engangsprodukter ud med et mere bæredygtigt alternativ? Og hvad tiltaler dig mest?

💜

Share This:

2 Comments

 1. Jeg har ikke overvejet det før, fordi jeg slet ikke er tiltrukket af koppen.
  Men jeg vil klart overveje det nu, i forhold til genanvendelige bind.

  /Louise

  • Hej Louise 🙂
   Du har ret i at koppen bare ikke er for alle. Selvom det er smart og billigt. Jeg giver personligt de genanvendelige bind et forsøg, håber også du gør 🙂

   //Mia

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.